Skip to content

Versio Tutorial – Wildcard Let’s Encrypt certificaten

English intro This post is focusing on the Dutch webhosting provider Versio, but probably works with any DirectAdmin hosting. Read here the Google Translated version to figure out how to enable Let’s Encrypt SSL certificates on any of your domains and subdomains without having to perform manual actions.

Introductie

SSL is de standaard geworden voor alle webbrowsers. Websites die geen HTTPS aanbieden verschijnen lager in de google zoekresultaten (nuttig voor je SEO dus). Ook je browser beschouwt HTTPS nu als normaal, en HTTP als schadelijk.

Versio (steun deze blog met deze partner link) gebruikt DirectAdmin om je hosting te beheren, en gelukkig heeft deze de Let’s Encrypt functionaliteit ingebouwd. Let’s Encrypt biedt gratis SSL certificaten aan die essentieel zijn om HTTPS voor je website te plaatsen. Met DirectAdmin is het een fluitje van een cent om Let’s Encrypt te activeren, maar Versio heeft de documentatie niet bepaald duidelijk gemaakt. Misschien wel begrijpelijk als ze liever hun eigen SSL certificaten wilen verkopen. Het aanschakelen van een Let’s Encrypt certificaat voor 1 (sub)domeinnaam is vrij simpel, maar voor een wildcard certificaat (dat werkt voor alle (sub)domeinen; nu en in de toekomst) moet je toch wat meer doen. Hier een praktische tutorial om jouw wildcard certificaat te activeren zodat je hosting helemaal klaar is voor de toekomst – geen excuses meer!

3-stappen handleiding

1. Webhosting beheer

De eerste stap, is om het DNS beheer aan te schakelen op je Versio webhosting pakket. Deze staat standaard uit, waardoor Versio hun eigen centraal DNS beheer systeem gebruikt. Het systeem van Versio is niet geschikt om een Let’s Encrypt wildcard certificaat aan te vragen.

  1. Log in op je versio.nl beheer paneel en ga naar ‘webhosting – overzicht’. Klik op het vergrootglas
  2. Schakel DNS Beheer aan (dit heeft voor zover ik weet geen enkele impact op bestaande functionaliteit

Ook beschreven op deze Versio support pagina.

2. DNS veranderen per domein

Per domeinnaam die je beheert ga je deze stap moeten doorlopen. Als je domeinnaam niet bij Versio geregistreerd is, zal je andere stappen moeten doorlopen bij je registrar (kan ik je niet mee helpen).

  1. In je versio.nl beheer paneel ga naar ‘domeinnamen – overzicht’ en klik op het pijltje van jouw domeinnaam voor meer details.
  2. Als DNS beheer hier nog aan staat, zie je een link met ‘Beheer DNS records’. Op dit moment (vooraleer verder te gaan), kan je best de DNS records vergelijken met deze in DirectAdmin, zodat je zeker geen belangrijke entries verliest. Bekijk stap 1 van het volgende deel
  3. Als je geen DNS records verloren hebt, kan je nu het DNS beheer uitschakelen, en nogmaals ‘Koppelen aan de webhosting’. Deze laatste stap kan een vreemde melding geven, maar normaal staat alles nu klaar voor DirectAdmin.

Ook beschreven op deze Versio support pagina.

3. Let’s Encrypt activeren in DirectAdmin per domein

En als laatste moeten we de Let’s Encrypt certificaten activeren in DirectAdmin per domein. Om in jouw DirectAdmin te geraken moet je de juiste link vinden voor je hosting (te vinden in versio.nl beheer paneel). Eens daar, open je de domeinnaam in kwestie en doorloop je deze stappen. Noot: het veranderen van DNS servers kan soms enkele uren in beslag nemen. Als de let’s encrypt stappen falen, probeer het dan nog eens in enkele uren.

  1. Zorg dat de DNS entries in DirectAdmin minstens dezelfde entries bevatten als in je versio.nl beheerpaneel. Bij mij was dit direct in orde. Klikt hiervoor op ‘dns management’, en verifieer de lijst
  2. Alles goed? ga dan terug naar de domein-pagina in DirectAdmin, klik op ‘SSL certificates’ (in advanced).
  3. Selecteer het tweede bolletje, en dan ‘Free & automatic certificate from Let’s Encrypt’. Zorg ervoor dat je hier ‘Wildcard’ aanvinkt en klik op save.
  4. DirectAdmin start nu op de achtergrond het aanvraag proces, en je krijgt een mailtje waneer het werk rond is met een link naar jouw DirectAdmin notificatie centrum. Hier kan je de output zien van de Let’s Encrypt aanvraag. Als alles goed verlopen is, heb je nu HTTPS op al jouw domeinnamen

Omschrijving voor individuele domeinnamen vind je op deze Versio support pagina.

Extra: hoe HTTPS forceren?

Zonder extra werk kan je nog steeds jouw websites bereiken via HTTP. Er is nog wat meer werk aan de winkel, maar da’s voor een ander artikel. Laat maar weten of je interesse hebt!

Ondersteun deze website!

Nog geen Versio klant, maar wel de smaak te pakken? Registreer dan jouw account via onze Partner link, zodat wij onze hosting kosten kunnen dekken.

Share this article
Published inSoftware

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.